Jak należy przyprawić kiełbasę?

W Polsce w ostatnich latach możemy zauważyć coraz większe zainteresowanie produkcją żywności w domowych warunkach. Dzieje się tak z kilku powodów. Po pierwsze produkcja żywności na własny użytek jest tańsza, niż jej zakup w sklepie. ponadto żywność zakupiona w sklepie ma zupełnie inny smak. Sprawia to, że wiele osób decyduje się na powrót do tradycyjnych receptur. Przykładem produkcji tego rodzaju żywności są wyroby z mięsa, czyli wędliny, kaszanki, czy kiełbasy.

Czy warto kupować mieszanki przypraw do kiełbasy?

polecane przyprawy do kiełbasKażdy z tych rodzajów produktów bez problemu kupimy w sklepie. Niestety wiele tych produktów jest mocno konserwowana różnymi środkami chemicznymi. Nie zawsze mają one pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Jednocześnie produkcja takich wyrobów odbywa się bardzo często z mięsa, które szpikowane jest różnymi antybiotykami. Sprawa to, że wyrób ma ładny, różowy kolor. Niestety poza ładnym wyglądem taki produkt jest bezwartościowy. Wynika to z dużej ilości silnych konserwantów i dodatków smakowych, które utrudniają wchłanianie się witamin do organizmu. Z tego też powodu bardzo dużo osób podjęło decyzję o produkcji własnych wyrobów wędliniarskich. Szynki, czy kiełbasy wyprodukowane samodzielnie są dużo smaczniejsze i zdrowsze, niż te kupione w sklepie. Bardzo ważną kwestią poza dobrą recepturą i techniką produkcji jest użycie najlepszych jakościowo składników, czyli mięsa oraz dobór odpowiednich przypraw. Jeśli chodzi o przyprawy do wędlin, czy kiełbas możemy kupić gotowe mieszanki. Jednakże dużo lepszym rozwiązaniem jest doprawienie wyrobów na własną rękę. Polecane przyprawy do kiełbas to przede wszystkim sól, która chroni mięso przed zepsuciem, pieprz, czosnek, majeranek. Nieraz możemy użyć innych rodzajów ziół, jak choćby tymianku, czy lubczyku. Każda możliwa kompozycja smakowa zapewni nam ciekawe doznania smakowe. Ważne jest jednak, aby nie dodać zbyt dużo danej przyprawy. W przypadku zbyt dużych ilości użytych przypraw wyrób mięsny może być niezjadliwy lub niesmaczny.

W związku z tym konieczne jest doprawienie mięsa z wyczuciem. Jeśli chodzi o produkcję kiełbasy to przyprawy dodajemy do farszu, którym następnie nadziewamy jelita wieprzowe tworząc całość. Taki wyrób następnie poddawany jest obróbce termicznej. Może on zostać uwędzony w dymie, lub sparzony w wodzie. Wędzenie i parzenie jest procesem, który ma również istotny wpływ na smak produktu. Przy wędzeniu możemy użyć odpowiedniego rodzaju drewna. Najlepsze będzie takie pochodzące z drzew owocowych takich jak wiśnia, czy czereśnia.